TESLINO JAJE..

"Teslino jaje" naziv je svijetu najpoznatije naprave Nikole Tesle za demonstraciju djelovanja okretnog magnetnog polja.

Kod nagrade za Vidi e-novation natječaj, htjeli smo kao simbol imati neki svjetski poznati rad, po mogućnosti iz sfere elektrotehnike, a koji bi također bio djelo nekog znanstvenika-inovatora sa prostora Republike Hrvatske.

Nakon brojnih razmišljanja i konzultacija, odlučili smo se za tzv. “Teslino Jaje” koje se uostalom kao pojam može naći na brojnim Internet stranicama – i pod hrvatskim jezikom, ali i pod engleskim, njemačkim, francuskim…

Demonstracijsku napravu “Teslino jaje” Nikola Tesla proizveo je 1888. godine, a 1893. godine na Svjetskoj izložbi u Chicagu pomoću nje je demonstrirao djelovanje okretnog magnetskog polja – postavivši metalno (bakreno) jaje u rotirajuće elektromagnetsko polje kako bi se ono rotacijom uspravilo na svoj vrh. Teslin izvorni uređaj koristio je torodialnu željeznu jezgru statora, na kojoj su bile učvršćene četiri zavojnice. Uređaj je bio napajan dvofaznim izmjeničnim izvorom struje kako bi se stvorilo rotirajuće magnetsko polje. Uređaj je radio sa strujom od 25 do 300 herca.

Ovim svojim genijalnim otkrićem, i jednako genijalnom demonstracijom, Nikola Tesla privukao je pažnju investitora prema mogućnostima izmjenične struje, omogućio je izradu prvih elektromotora izmjenične struje, a time i njezinu primjenu u najširem opsegu.

Zbog svega ovoga, Teslino jaje na najbolji način simbolizira činjenicu da se rad čovjeka sa ovih prostora u svijetu prepoznao kao vrhunsko inovatorsko djelo svojeg vremena, koje je taj inovator za potrebe privlačenja kapitala i tržišnog zaživljavanja njegovog izuma znao odlično prezentirati prema javnosti i potencijalnim investitorima koristeći posebno dizajniranu napravu – Teslino jaje.

TESLINO JAJE

Repliku “Teslinog jajeta”, kakvog ga je 1888. godine napravio Nikola Tesla, možete vidjeti u Zagrebačkom tehničkom muzeju.

cookies

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti