e-novation info

Što je to
Vidi e-novation natječaj?

VIDI e-novation natječaj osmišljen je da privuče svakog pojedinca ali i male ili velike tvrtke te cijelu akademsku zajednicu da prijave svoj tehnološki proizvod u POC (Proof of concept) ili u potpuno zreloj fazi te pokažu koliko je inovacijom nadmoćno njihovo rješenje nasuprot postojećih koja se nalaze na tržištu

Vidi e-novation ideja nastala je još 2005. godine u tehnološkoj izdavačkoj tvrtki VIDI poznatoj po svom tehnološkom časopisu VIDI i njegovim tehnološkim web portalima. Nagrada za tehnološke inovacije VIDI e-novation, zasnovana je na višegodišnjem iskustvu organiziranja hrvatskog nacionalnog Internet natječaja Vidi Web Top 100 na kojeg se tijekom 10 godina njegovog organiziranja, javilo preko 30.000 tvrtki i pojedinaca kako bi stručan žiri ocijenio njihove web projekte što je tada kao i danas tvrtkama i pojedincima prisutnima na Internetu bilo od velike važnosti.

VIDI i njegove nagrade VIDI AWARDS danas su prepoznate  po vrhunski organiziranim žirijima koje čine deseci stručnih i javnosti poznatih osoba pa svaki izbor u sklopu VIDI AWARDS ima vrlo dobro i detaljno razrađen proces kako bi odabrani projekti u njegovim natječajima bili zaista oni koji su u tom trenutku cutting edge po svom tehnološkom dostignuću ali i nekom novom inovativnom konceptu.

RIJEČI OSNIVAČA I PARTNERA

Natječaj  VIDI e-novation je osmišljen da privuče svakog pojedinca ali i malu ili već razvijenu veliku tvrtku te cijelu akademsku zajednicu da prijavi svoj tehnološki proizvod u POC (Proof of concept)  ili potpuno zreloj fazi te pokaže koliko je inovacijom nadmoćno njegovo rješenje nasuprot postojećih koji se nalaze na tržištu.

VIDI e-novation traga za tom iskrom, novom paradigmom, jednostavnom ali originalnom inovacijom koja neku novu tehnološku ideju ili cijeli novi koncept izdvaja od onog što već postoji i daje priliku tom proizvodu da se razvije u novi proizvod koji će na tržištu ostaviti bitan trag u području kojem je namijenjen. 

Takav proizvod ne mora nužno imati komercijalnu primjenu ali mora imati svrhu svog postojanja, odnosno poboljšanja kvalitete života i rada svih ljudi ali i životnog okoliša u cjelini.

Ovom nagradom omogućuje se da vrhunski hrvatski visoko-tehnološki projekti postanu prepoznatljivi široj domaćoj javnosti, kako bi ostvarili veći kredibilitet i lakši pristup izvorima financiranja. U ovoj ideji promicanja inovativnih projekata stvorenih u Hrvatskoj, već su se prve godine pridružile i pomogle u njenoj realizaciji vodeće hrvatske kompanije i istaknute institucije kao što su Institut Ruđer Bošković te Hrvatska gospodarska komora.

Republika Hrvatska  ima bogatu tehnološko inventivnu prošlost izumitelja koji su  živjeli, radili i stvarali na području današnje Republike Hrvatske, a svojim izumima i otkrićima su zadužili čovječanstvo. Zato je važno spomenuti imena poput Nikole Tesle, Ruđera Boškovića, Marina Getaldića, Fausta Vrančića, Slavoljuba Penkale, Ivan Lupisa ali i druge. I u današnje vrijeme Hrvatska posjeduje inovatore i izume koji snažno udaraju pečate na svjetskoj informatičkoj i telekomunikacijskoj sceni.

Primjerice, u javnosti je slabo poznata činjenica da je Tomislav Uzelac, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva, izumio i patentirao prvi MP3 dekoder te tako omogućio popularizaciju MP3 playera diljem svijeta. Cilj Vidi e-novation nagrade je u Hrvatskoj stimulirati pronalaske upravo takvih otkrića, prezentirati ih domaćoj i svjetskoj javnosti kao zaokružene proizvode.

I danas u Hrvatskoj djeluju brojne, široj javnosti najčešće nepoznate, tvrtke i pojedinci koji svoje visoko tehnološke proizvode osmišljene i kreirane u Hrvatskoj prodaju na zahtjevnim europskim i svjetskim tržištima: Njemačkoj, SAD-u, Švicarskoj, Francuskoj, Finskoj, Švedskoj…

Želja osnivača Vidi e-novation natječaja, instituta Ruđer Bošković i VIDI-a je dodatno animirati cjelokupno hrvatsko društvo te ga senzibilizirati na kreiranje inovacija i njihovu što bržu implementaciju kako bi dobili nov, potpuno funkcionalan te kompetitivan proizvod na svjetskoj razini kvalitete i inovativnosti. Posebna je želja kreirati pozitivnu razvojno-izvoznu klimu u segmentu visokih tehnologija, iz koje će tijekom narednih godina u Hrvatskoj izrasti na tisuće novih pojedinaca i tvrtki.

Poticaj kreativnim projektima

Vrhunski znanstvenici podržati će kreativne projekte i dati im vjetar u leđa kako bi što prije krenuli u njihovu realizaciju i komercijalizaciju..

Podrška s tehnologijom

Nedostaje vam neki komad hardvera? Možda vam možemo pomoći i spojiti vas s nekime tko ima točno ono što vam treba..

Dovedite svoj projekt do savršenstva

Twikanje i poliranje, svaki projekt to treba. Zajednica okupljena oko e-novation projekta prošla je to više puta. Poslušajte njihova iskustva..

cookies

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti