ICT – važan temelj inovacija

Ono što je velikoj tvrtki zanemarivo malen prihod i još k tome nepoželjno udaljavanje od temeljnog biznisa, maloj je tvrtki dobar oslonac za stabilan rast

Iako je prije samo nekoliko godina Europa znatno zaostajala prema Sjedinjenim Državama i Japanom u inovacijama, danas u 2019. godini istraživanja su pokazala da se inovacije na području Europe poboljšavaju već četiri godine zaredom. Europa je u području inovacija prvi put u povijesti uspješnija od Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, od EU-a su i dalje uspješniji Japan i Južna Koreja, a Kina se ubrzano približava. Usprkos tome, Europa i dalje mora nastaviti povećavati inovativnost kako bi se mogla natjecati na svjetskim tržištima te održati i poboljšati europski način života.

ICT SEKTOR 

Možemo reći da je ICT sektor vođa svih inovacija. Pri tome treba imati u vidu da inovacije u ICT sektoru nisu same sebi svrha, već upravo one potiču i potpomažu inovacije u svim drugim sektorima. U posljednjih pet godina prihod ICT tvrtki u Hrvatskoj povećan je po prosječnoj godišnjoj stopi od 7,4 posto. Od toga promet industrije raste 6,1 posto. Izvoz raste gotovo dvostruko brže, 11,3 posto godišnje. HUP je objavio da je ICT drugu godinu zaredom najveća hrvatska izvozna industrija, odnosno prema Industrijskoj strategiji RH najveći predstavnik gospodarskih “pokretača”.

ULAGANJE U ICT

Ulaganje u ICT sektor i digitalna transformacija je značajan i nezaobilazan alat za rast i napredak neke zemlje. One pozitivno utječu na produktivnost, kompetentnosti i profesionalizam. Digitalna transformacija se ne događa spontano, za to je potrebna intervencija u strateškom okviru od strane države te inicijativa kao što je VIDI e-novation, s kojim potičemo svijest javnosti o važnosti inovativnih tehnologija, procesa, aktivnostima koje doprinose novim ulaganjima, stimuliraju obrazovanje, istraživanja, inovacije i ulaganja te u krajnjem slučaju stvaraju boljitak društva i povećavaju kvalitetu života gađana.

Zato pogledajte jedan važan podatak prema izvještaju Global Digital iz 2019. , koji pokazuje da više od 4 milijarde ljudi diljem svijeta koriste Internet, što je više od polovice svjetske populacije. Iz godine u godinu postotak broja korisnika se povećava, primjera radi od 2014. do danas broj  korisnika interneta se povećao za više od 75 %.  

INVESTICIJE

Interes investitora za nove tehnološke tvrtke uvijek je dobar pokazatelj očekivanja i trendova. U 2018. godini hrvatski softveraši bili su vrlo uspješni po nekoliko pokazatelja, pokazatelji rasta prihoda i izvoza praktički su rekordni, gledano posljednjih pet godina. U 2017. godini IT sektor (NKD 62, 62 i 63) je, u odnosu na 2016. g., ostvario rast prihoda od 13,4%, rast izvoza 15,1% i otvorio 1.786 novih radnih mjesta (rast 11,8%). U 2018., u odnosu na 2017., prihod je rastao 18,4%, a izvoz čak 30,4% te je otvoreno oko 2.000 novih radnih mjesta.

INOVATIVNOST

Inovacije su pokretač za taj očekivani rast u softverskoj industriji i u cijelom ICT-u. Ulažući u nove rastuće tvrtke, investitori ne očekuju samo da ti novi „igrači“ otmu dio tržišta velikim kompanijama. Više od toga, oni očekuju da nove tvrtke brzo rastu u tržišnim segmentima koji donedavno nisu niti postojali, ili da i same kreiraju nova tržišta. Trebaju nam mnogo veća ulaganja u istraživanje i razvoj (R&D), a jedan od najvažnijih uvjeta za to je dobro postavljen i razvijen inovacijski sustav koji će omogućiti da se pametne ideje pretvore u komercijalni uspjeh. Hrvatska IT industrija je svakako sektor koji u budućnosti ima šansu pokrenuti veće društvene i gospodarske promjene.

 

Previous slide
Next slide

Poticaj kreativnim projektima

Vrhunski znanstvenici podržati će kreativne projekte i dati im vjetar u leđa kako bi što prije krenuli u njihovu realizaciju i komercijalizaciju..

Podrška s tehnologijom

Nedostaje vam neki komad hardvera? Možda vam možemo pomoći i spojiti vas s nekime tko ima točno ono što vam treba..

Dovedite svoj projekt do savršenstva

Twikanje i poliranje, svaki projekt to treba. Zajednica okupljena oko e-novation projekta prošla je to više puta. Poslušajte njihova iskustva..

cookies

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti