Što je to Vidi e-novation natječaj?

Krajnji cilj Vidi e-novation natječaja je stvaranje što bolje klime u Hrvatskoj za razvoj što većeg broja inovativnih ICT proizvoda visokokonkurentnih na zahtjevnom svjetskom tržištu.

Vidi e-novation natječaj i nagrada zasnovana je na višegodišnjem iskustvu organiziranja hrvatskog nacionalnog Internet natječaja Vidi Web Top 100.

Cilj je dodijeliti Vidi e-novation nagradu najinventivnijim i najistaknutijim ICT projektima i idejama koje predstavljaju ono najbolje što Hrvatska može ponuditi na svjetskom tržištu proizvoda visoke tehnologije.
Ovom nagradom želimo omogućiti da kvalitetni razvojni ICT projekti u Hrvatskoj postanu prepoznatljivi u široj javnosti, da dobiju veći kredibilitet i lakši pristup izvorima financiranja.

Osnivači Vidi e-novation natječaja i nagrade čvrsti temelj u razvoju natječaja vide u bogatoj tehnološkoj inventivnoj prošlosti na području Republike Hrvatske. Nikola Tesla, Ruđer Bošković, Marin Getaldić, Faust Vrančić, Slavoljub Penkala, Ivan Lupis samo su neki od izumitelja koji su živjeli, radili i stvarali na području današnje Republike Hrvatske, a svojim izumima i otkrićima su zadužili čovječanstvo.

Činjenica da su izumi poput torpeda, penkale ili cepelina osmišljeni na ovim prostorima dodatno govori o inventivnosti ljudi na teritoriju Republike Hrvatske.

Čak i u današnje vrijeme Hrvatska posjeduje inovatore i izume koji snažno udaraju pečate na svjetskoj informatičkoj i telekomunikacijskoj sceni.

Primjerice, u javnosti je slabo poznata činjenica da je Tomislav Uzelac, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva, izumio i patentirao prvi MP3 dekoder i tako omogućio popularizaciju MP3 playera diljem svijeta. Cilj Vidi e-novation nagrade je u Hrvatskoj stimulirati pronalaske upravo takvih otkrića, prezentirati ih domaćoj i svjetskoj javnosti kao zaokružene proizvode.

I danas u Hrvatskoj djeluju brojne, široj javnosti najčešće nepoznate, tvrtke i pojedinci koji svoje informatičke i komunikacijske proizvode osmišljene i kreirane u Hrvatskoj prodaju na zahtjevnim europskim i svjetskim tržištima: Njemačkoj, SAD-u, Švicarskoj, Francuskoj, Finskoj, Švedskoj...
Želja osnivača Vidi e-novation natječaj, instituta Ruđer Bošković i izdavačke kuće Vidi, je dodatno animirati hrvatsku informatičku zajednicu i stvoriti plodno okruženje. Posebna je želja kreirati pozitivnu razvojno-izvoznu klimu u segmentu visokih tehnologija, iz koje će tijekom narednih godina u Hrvatskoj izrasti na stotine novih pojedinaca i tvrtki.

E-novation info
> Što je to Vidi e-novation    natječaj?
> ICT kao temelj razvoja
> Osnivači, partneri, komisija
> Vremeplov
 
Pogledajte video snimke sa svečane dodjele Vidi e-novation nagrada za godinu 2010.
 
Pogledajte video snimke sa svečane dodjele Vidi e-novation nagrada za godinu 2007.
Zagreb,hotel Regent.
 
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2012 | E-novation 2011 | Arhiva | VIDI

© 2012 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA