E-NOVATION NAGRADA: TESLINO JAJE

"Teslino jaje" naziv je u svijetu najpoznatije naprave Nikole Tesle za demonstraciju djelovanja okretnog magnetnog polja

Kada smo prije osam godina osmišljavali simbol i statuu za Vidi Web Top 100 natječaj, akademski kipar Siniša Reberski kreirao je tada danas u Hrvatskoj poznatog "Internet Oskara" koji je zapravo dizajniran kao Kiklop. Taj jednooki kip, sa velikim čekićem u rukama i velikim okom posred glave simbolizira vizionarstvo i rad - vrijednosti koje smo tada smatrali da su bitne kod izrade kvalitetnih web projekata.

Kod nagrade za Vidi E-novation natječaj, htjeli smo kao simbol imati neki svjetski poznati rad, po mogućnosti iz sfere elektrotehnike, a koji bi također bio djelo nekog znanstvenika-inovatora sa prostora Republike Hrvatske.

Nakon brojnih razmišljanja i konzultacija, dvoumljenja oko nekoliko desetaka radova i prijedloga, na koncu smo se ipak odlučili za tzv. "Teslino Jaje" koje se uostalom kao pojam može naći na brojnim Internet stranicama - i pod hrvatskim jezikom, ali i pod engleskim, njemačkim, francuskim...

Demonstracijsku napravu "Teslino jaje" Nikola Tesla proizveo je 1888 godine, a 1893 godine na Svjetskoj izložbi u Chicagu demonstrirao je pomoću nje djelovanje okretnog magnetskog polja - postavivši metalno (bakreno) u rotirajuće elektromagnetsko polje kako bi se to jaje rotacijom uspravilo na svoj vrh. Teslin izvorni uređaj koristio je torodialnnu željeznu jezgru statora, na kojoj su bile učvršćene četiri zavojnice. Uređaj je bio napajan dvofaznim izmjeničnim izvorom struje kako bi se stvorilo rotirajuće magnetsko polje. Uređaj je radio sa strujom od 25 do 300 herca.

Replika “Teslinog jajeta” kakvog ga je 1888. godine napravio Nikola Tesla u Zagrebačkom tehničkom muzeju.

Ovim svojim genijalnim otkrićem, i jednako genijalnom demonstracijom pomoću tog jajeta, Nikola Tesla privukao je pažnju investitora prema mogućnostima izmjenične struje, omogućio je izradu prvih elektromotora izmjenične struje, a time i njezinu primjenu u najširem opsegu.

Zbog svega ovoga, Teslino jaje na najbolji način simbolizira činjenicu da se rad čovjeka sa ovih prostora u svijetu prepoznao kao vrhunsko inovatorsko djelo svojeg vremena, koje je taj inovator za potrebe privlačenja kapitala i tržišnog zaživljavanja njegovog izuma znao odlično prezentirati prema javnosti i potencijalnim investitorima koristeći posebno dizajniranu napravu - Teslino jaje.

 
Umjetnička interpretacija Teslinog jajeta akademskog kipara Velibora Macukatina izrađenog za potrebe Vidi e-novation natječaja.  
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2012 | E-novation 2011 | Arhiva | VIDI

© 2012 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA