< povratak  
   
 
John Gašparac
partner u PriceWaterhouseCoopers,
Zagreb
Hrvatskoj će koristiti ulazak u EU.
HOĆE LI EUROPA IMATI KORISTI?

Općenito govoreći, prvo bih htio reći da je odgovor objema stranama u ovom dijalogu isti – prilike. Zapravo, u idealnim okolnostima, svaka strana bi trebala odražavati suprotnu stranu one druge, poput dvije strane medalje.

Hrvatska bi trebala Uniji donijeti priliku da uspješno proširi svoj gospodarski pojas, otvarajući postojećim zainteresiranim stranama novo fer tržište na kojem će rasti, učiti i razvijati se. Kao sastavni dio toga, Hrvatska će, nadamo se, ponuditi ne samo tržište za prodaju nego i radnu snagu s jedinstvenim kvalifikacijama koja bi podržavala njihove aktivnosti unutar Hrvatske, ali i na drugim područjima EU-a, uz konkurentne cijene. Na drugoj strane medalje trebalo bi biti uključivanje u EU koje bi trebalo donijeti Hrvatskoj mogućnost da raširi svoja krila unutar EU-a, ali i drugdje. Hrvatske tvrtke i ljudi bi trebali dobiti mogućnost za dugoročni rast i razvoj, uključujući nova tržišta i mogućnosti zapošljavanja. Pristupanje EU bi također trebalo otvoriti nova pitanja u vezi radne snage i tržišta – pitanja nove kvalificirane i jeftine radne snage koje trenutno nedostaje i novih kupaca/ potrošača hrvatskih proizvoda. Ovdje govorimo o načelima – ključnim pojedinostima mehanizama koji će omogućiti takvu idealnu, recipročnu razmjenu. Specifičnosti su u ovom slučaju važne za vizualizaciju načina na koji bi se to moglo dogoditi. Mislim da spominjanje specifičnih proizvoda i usluga ne bi bilo relevantno koliko je važno omogućiti slobodan i učinkovit ulazak proizvoda, usluga i radne snage u ova nova područja.

Predviđam da bi u Hrvatskoj ovo moglo općenito rezultirati povećanjem konkurencije na tržištu. Hoće li to Hrvatskoj donijeti jeftinije proizvode, više radnih mjesta, veće plaće? Padaju mi na pamet vanjskotrgovinska bilanca, povećana konkurencija i slobodnije kretanje preko granica, ali ne znam. Hoće li to omogućiti jeftiniju stranu radnu snagu i povećanje izravnih stranih ulaganja? Nadam se, ali opet ne mogu tvrditi sa sigurnošću. Može li to Hrvatskoj donijeti prijeko potrebnu financijsku sigurnost? Osjećaj pripadnosti Europi? Slobodniji protok ili razmjenu ideja? Više standarde u ekonomiji i na financijskom tržištu? Pojačanu regulativu? Trebalo bi – bez toga u pravilu ne ide. Što se tiče Hrvatske, puno toga je moguće. Međutim, hrvatski mediji i Vlada bi trebali odigrati ključnu ulogu osvještavanju toga procesa u javnosti. Ono u što sam siguran je da će prilika, odnosno pristupanje EU-u, donijeti promjene u Hrvatskoj, dok s obzirom na njenu veličinu, to ne mora nužno biti tako i u drugom smjeru.

 

 

E-novation 2010
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
> Videogalerija
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2010 | Arhiva | VIDI

© 2011 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA