< povratak  
   
 
Nadan Vidošević
predsjednik
Hrvatske gospodarske komore
Hrvatska -
KOMUNIKACIJSKI KORIDOR EUROPE

Hrvatska pripadnost europskoj zajednici naroda danas više nije upitna nego samorazumljiva činjenica. Povijesni moment u kojem će se dogoditi ulazak Hrvatske u taj privilegirani klub sasvim će sigurno izmijeniti gospodarsku sliku naše zemlje. Trenutak je to kojeg mnogi očekuju s optimizmom, ali i objektivnim strahom od otvaranja tržišta globalnoj konkurenciji. Hrvatska se trenutačno nalazi u nezavidnom položaju – ekonomska kriza, ali još dublja strukturna kriza, vode nas neminovno u dužničko ropstvo iz kojeg se neće izbaviti ni generacije koje će nas naslijediti. U ovom trenutku ulazak Hrvatske u EU bi se mogao činiti kao posljednja slamka spasa posrnulom gospodarstvu. Ipak, moramo biti svjesni da EU neće riješiti niti jedan naš strukturni problem, ukoliko mi sami ne osmislimo vlastiti model oporavka. Ono što nama treba jest vizija kuda želimo ići i nacionalna strategija koja će slijediti tu viziju odnosno unaprijed zadane ciljeve.

Ponajprije valja imati na umu naše vlastite komparativne prednosti koje nas smještaju ravnopravno uz bok članicama kluba europskih naroda. Tu prije svega mislim na geostrateški položaj. Hrvatska se nalazi na razdjelnici Mediterana, srednje Europe i Orijenta, na sat-dva zračne udaljenosti od svih središnjih europskih gradova. Pet je ključnih elemenata i prednosti koje mogu koristiti svima koji s njom posluju: prometna infrastruktura, energetska infrastruktura, voda, čisto tlo i nezagađeno more. Izgradnjom velike cargo zračne luke, koju bi najmodernijim željeznicama trebalo povezati s jadranskim lukama i unutrašnjosti, te izgradnjom jadranske željeznice od Drača do Trsta i produljenjem plovnog puta Savom do Zagreba, Hrvatska bi postala središnja komunikacijska točka u svijetu za prostor srednje i jugoistočne Europe.

Naš cilj mora biti pozicioniranje Hrvatske kao komunikacijskog koridora Europe sa svijetom i obrnuto - jer ne živimo u europeiziranom nego globaliziranom svijetu. Moramo izbjeći zamku da postanemo samo još jedna zvjezdica na zastavi Europe, a suštinski samo jedna točka na njezinoj periferiji. Stoga moramo voditi računa o tome da naša sudbina ne bude vezana isključivo uz Europu, nego i uz cijeli svijet. Ulaskom u EU potvrđujemo povijesnu pripadnost zajednici država staroga kontinenta, a valoriziranjem svojih prirodnih prednosti omogućujemo si ulazak u gospodarsku arenu globaliziranog svijeta.

 

E-novation 2010
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
> Videogalerija
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2010 | Arhiva | VIDI

© 2011 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA