< povratak  
   
 
mr. sc. Gordana Kovačević
predsjednica Ericsson Nikole Tesle
Inovativnost
NEMA GRANICA

U ovako složenim i neizvjesnim vremenima, kada se malo toga može izdvojiti iz mora crnih scenarija i loših vijesti, promocija pametnih pojedinaca i projekata prilika je za okretanje pravim vrijednostima i pozitivnim porukama kakve se obično razmjenjuju na mjestima na kojima se okupljaju kreativni ljudi. VIDI e-novation je projekt koji sam po sebi predstavlja inovaciju u adresiranju upravo onog najpozitivnijeg što Hrvatska ima – kreativnih ljudi i novih ideja. Dajući priliku upravo takvim inovativnim ljudima i stvarajući prostor za promociju njihovih kreativnih ideja, VIDI e-novation artikulira interes napredne Hrvatske koja svoje mjesto u Europi želi ostvariti kroz dodanu vrijednost, tehnološko vodstvo, znanje i razvoj. S druge strane, podrška ovakvim projektima koji promoviraju prave vrijednosti te potiču stvaranje kreativnog okruženja u kojem je jedino mjerilo znanje, njegova razmjena i otvorenost novim idejama, dio je naše zajedničke odgovornosti za društvo kakvo ćemo imati sutra. Danas se o inovativnosti jako puno govori, ona je poput paradigme zacrtana u poslovnim planovima i strategijama, svi znaju da je kreativnost točka diferencijacije i preduvjet uspjeha.

No, je li to dovoljno da se napravi pravi iskorak prema Europi i globalnom okruženju? Uvijek se sjetim francuskog nobelovca André Gidea koji je jednom rekao da čovjek ne može otkriti novi ocean, ako nema hrabrosti iz vida izgubiti obalu. Odvajanje od poznate obale kao i svako putovanje u neistraženo i novo, od pojedinca i od organizacije, traži smjelost, odlučnost i ustrajnost. Bilo da je riječ o novom tržištu, kupcima, proizvodima, tehnologijama, poslovnim i organizacijskim modelima ili načinu rada i upravljanja ljudima ili timovima... Inovativnost je sposobnost i hrabrost promišljanja svijeta i odnosa među ljudima na drugačiji način i s novim rezultatom. Upravo zato, baš poput cvijeta kojemu treba sunce, voda i plodno tlo, naša kreativnost se razvija u poticajnom okruženju koje prepoznaje, potiče i nagrađuje kvalitetu, znanje i nove ideje. Ericsson Nikola Tesla svakodnevno uspješno sudjeluje u stvaranju najmodernijih ICT rješenja, visokovrijednih i konkurentnih proizvoda, te na taj način inovativno doprinosi razvoju gospodarstva i društva u cjelini. Upravo zato vjerujem da je kompanija koju vodim svojevrsni "role model" za hrvatsku gospodarsku politiku u EU kao i za poticanje kreativnosti u području visokih tehnologija.

Sigurna sam da su naše šanse za uspjeh kao zemlje daleko veće uz poticanje razvoja i inovativnosti kao zajedničkih vrijednosti te uz korištenje naprednih ICT tehnologija. Brojni hrvatski velikani, poput Nikole Tesle i Ruđera Boškovića, upravo znanjem i revolucionarnim idejama pristupili su europskoj i svjetskoj zajednici. Njihova djela danas su dio civilizacijske baštine. Učimo od njih! Budućnost naše djece ovisi o odlukama koje donosimo danas. Zato ne smijemo oklijevati - imamo mogućnosti - pokažimo vodstvo i hrabrost; imamo tehnologiju - pokažimo da ju znamo iskoristiti kako bismo ostvarili svoju viziju. Inovativnost nema granica - poput znanja, ona dijeljenjem i širenjem raste.

 

E-novation 2010
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
> Videogalerija
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2010 | Arhiva | VIDI

© 2011 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA