< povratak  
   

NAJBOLJI HRVATSKI INOVATIVNI ICT PROJEKTI

INSTITUCIJE

POSEBNO PRIZNANJE:
CADIAL

PRIJAVITELJ: Fakultet elektrotehnike i računarstva

 
 
www.fer.hr

Tražilica zakona

Za CADIAL je već pokazala interes i Europska Komisija u Bruxellesu

Sustav tražilice CADIAL (Computer Aided Document Indexing for Accessing Legislation) namijenjen je potpori čovjeku pri pronalasku relevantnih informacija u zakonodavnim dokumentima RH. Sustav je implementiran kao pretraživač na webu te ga mogu koristiti svi korisnici interneta. Zakonodavni dokumenti koje tražilica CADIAL pretražuje dodatno su indeksirani ključnim riječima iz pojmovnika Eurovoc (http://europa.eu/eurovoc/). Indeksiranjem se dokumentu pridjeljuju ključne riječi koje opisuju njegovo značenje, s ciljem lakšeg pretraživanja i dohvaćanja dokumenata. Pretraživanje i filtriranje rezultata omogućeno je i preko dodijeljenih ključnih riječi, a budući da te ključne riječi iz pojmovnika Eurovoc postoje i na engleskom jeziku, moguće je pretraživanje i na njemu. Dokumenti također sadrže poveznice na druge relevantne dokumente te dodatne meta-informacije koje se prikazuju uz svaki dokument i po kojima je omogućeno dodatno filtriranje rezultata.

Za ostvarivanje spomenute funkcionalnosti, pri izgradnji sustava tražilice CADIAL integrirana su interdisciplinarna stručna znanja iz područja računalne lingvistike (engl. computational linguistics) i umjetne inteligencije (engl. artificial intelligence), odnosno grane strojnog učenja (engl. machine learning).

Tražilica CADIAL prvi je sustav za pretraživanje dokumenata koji koristi ključne riječi iz pojmovnika Eurovoc. Taj je pojmovnik sastavljen na 21 službenom jeziku EU te dodatno i na hrvatskom jeziku. Tražilica CADIAL tako izravno doprinosi ideji međujezičnog i višejezičnog pretraživanja službenih dokumenata institucija EU i zemalja članica te doprinosi transparentnosti i dostupnosti pravnih propisa RH.

Tražilica CADIAL trenutno nije prisutna na inozemnom tržištu, a potencijalno tržište uključuje sve države članice Europske unije i države kandidate, tj. njihove parlamentarne dokumentacijske službe i sve javne ustanove EU, a posebice one koje se bave stvaranjem, pohranom i pregledavanjem pravnih dokumenata. Sustav se može proširiti tako da obuhvati specifičnosti jezika pojedinih zemalja EU-a, kao i većine drugih svjetskih jezika.

 

E-novation 2009
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
> Videogalerija
 
Kliknite kako biste skinuli knjigu najboljih (PDF) >>>
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2009 | Arhiva | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA