< povratak  
   

NAJBOLJI HRVATSKI INOVATIVNI ICT PROJEKTI

FIZIČKE OSOBE - POJEDINCI

2. NAGRADA SREBRNO TESLINO JAJE:
Bongo-serach

PRIJAVITELJ: Dario Botkuljak

 

 
www.bongo-search.com
Pretraživač slika

Bongo search je nešto poput "Googlea", ali za slike - na nešto drugačiji način Zamislite da sjedite u kafiću i da osobi dva stola dalje možete poslati poruku na stol...

Za razliku od ostalih pretraživača, fotografija se traži uploadom fotografije određenog predmeta ili osobe koja se želi pronaći. Trenutna jedina konkurencija je tineye.com. Razlog je što je pretraživanje fotografija bitno drugačije od pretraživanja teksta, te je potrebno pomiriti potrebe za brzinom i preciznošću. Također, dok je tekst digitalni podatak, sliku se treba promatrati analogno. Samim time je razumijevanje slike puno teže za računalo. Inovacija jest u tome da korisnik može pronaći svoju fotografiju, a ne pretraživati je upisivanjem teksta koji je opisuje. Ovaj high-tech interaktivni barski stol gostima omogućuje naručivanje pića, surfanje internetom i dopisivanje (chat) između stolova.

Program dopušta gostima da preko interaktivne površine stola pregledaju ponudu pića ili hrane s cjenika ili jelovnika i sami sastavljaju narudžbu i svoje želje pošalju na šank.

Program omogućuje i korištenje interneta (e-mail, novine, YouTube...), a možda najzanimljiviji od svih je program CHAT preko kojeg se korisnici mogu dopisivati s ostalim stolovima u sistemu. Postoji i kutak koji nam Većina pretraživača su text-to-image pretraživači, odnosno, za upisani tekst se traži slika koja u svojoj blizini ima taj tekst, u svom tag attributu ili web page tagu. Proizvod još nije komercijalno predstavljen. Jedina predstavljanja su bila unutar Microsoft communityja, zatim za Microsoft ISV Awards 2009., Crane, te potencijalne investitore (venture capital fondovi). Za proširivanje na druga tržišta potrebna je dodatna procesorska snaga i propusnost mreže. Proširivanje bi značilo da se trenutno obrađuju samo hrvatske stranice, odnosno njih 7 tisuća s oko 11 milijuna fotografija, dok ih na internetu ima oko 40 milijardi.


E-novation 2009
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
> Videogalerija
 
Kliknite kako biste skinuli knjigu najboljih (PDF) >>>
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2009 | Arhiva | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA