< povratak  
   
 
prof. dr.sc. Slavko Vidović
Direktor tvrtke Infodom glavni tehnološki strateški partner natječaja Vidi e-novation 2008
Podravka - partner osnivač Vidi e-novation natjačaja
Inovacije… i u rješavanju krize

„Učenje na poslu“ je preduvjet inovacija, inovacija proizvoda, procesa i organizacije


Financijska kriza produbljuje se i svi smo puni htijenja dati svoj doprinos rješavanju krize. Postavlja se prirodno pitanje: imamo li kakvih rezervi, tko to i kako može pokrenuti veliki zamašnjak razvoja, ponovo, u pravom smjeru, ali bez hiperprodukcije i industrije „financijskih papira“ kao „civilizacijskih dosega“?

Zajednički je put do uspjeha, ali izvorište svega što postoji je pojedinac, i nije li vrijeme vratiti se izvorištu? Vjerujem da je najveći potencijal i rezerva današnjice „vrijeme“, vrijeme koje imamo, posebno na poslu. U lipnju 2007. izmjereno je da američki radnik 2 sata i 9 minuta na poslu radi aktivnosti koje nisu potreba posla. Neki kažu da u Hrvatskoj za vrijeme posla koristimo 3 sata za aktivnosti koje nisu vezane za posao, stoga, ostaje pitanje: Možemo li iskoristiti najveći potencijal „vrijeme“… za „učenje na poslu“?

„Učenje na poslu“ je preduvjet inovacija, inovacija proizvoda, procesa i organizacije. Vjerujem da je ključan opći dogovor poslodavaca i radnika, u tvrtkama i javnom sektoru: radnik treba učiti 1 sat za svoju karijeru, da bi sutra vrijedio više, ma gdje radio, ali i 1 sat učiti za inovacije i razvoj vlastite tvrtke. Na taj način svi napredujemo, organizacije uče, a izaziva se i nacionalna sinergija učenih ljudi, koji kreiraju inovacije! Za Hrvatsku je bitna transformacija koju treba provesti u slijedećih pet godina, a to mogu provesti samo ljudi koji danas imaju 20 i više godina: stoga je obrazovanje odraslih i promjena u tom području, ključna za razvoj Hrvatske!

Ambijent učenja, zahtijeva promjenu hijerarhijskih odnosa u suradne i komuniciranje u kojemu je važna sinergija svih struka da bismo uspostavili novu „proizvodnju“, proizvodnju znanja u tvrtkama. … Pred nama je izgradnja sustava za upravljanje znanjem!
E-novation 2008
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
> Videogalerija
 
 
Kliknite kako biste skinuli knjigu najboljih (PDF) >>>
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2009 | Arhiva | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA