< povratak  
   
 
Domagoj Oreb
predsjednik Uprave Ruđer inovacije, strateški i organizacijski partner Vidi e-novacition natječaja Board-director, Ruđer Inovacije
Pokretači inovacijske kulture

Zemlje koje su prije nas krenule putem inovacija (Irska, Finska, Izrael) dokazuju da je Hrvatska na pravom putu, ali i da slijede snažni i konkretni koraci.


Inovacije su jedna od najčešćih riječi koje se mogu pronaći na sloganima, vizijama, misijama i strategijama svih oblika organizacija. Važnost inovacija te ulaganja u nove proizvode i usluge, kao i s time povezana istraživanja prije mnogo godina uvidjele su sve uspješne globalne tvrtke. Države koje su svoje strategije usmjerile u ovom pravcu danas su najrazvijenije zemlje svijeta. Sve ovo govori u prilog da je Vidi e-novation na najboljem putu i da je jedan od značajnih pokretača inovacijske kulture u Hrvatskoj.

Prepoznavanje i primjena inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga osnovna je pretpostavka održivog gospodarskog rasta, razvoja, konkurentnosti na svjetskom tržištu te jedan od glavnih pokretača kvalitetnog i vrijednog izvoza. Ulaganja u suradnju znanosti i industrije su nužna jer rezultiraju novim i primjenjivim inovacijama. Takve inovacije stvaraju dodatnu vrijednost kroz nove proizvode i usluge koje čine komparativnu prednost na domaćem i globalnom tržištu. Zemlje koje su prije nas krenule putem inovacija (Irska, Finska, Izrael...) dokazuju da je Hrvatska na ispravnom putu, ali i da su joj nužni snažni i konkretni koraci koji slijede. Ovakva suradnja je prirodna win-win situacija kako za tvrtke koje same teško nalaze sredstva za ulaganje tako i za znanstvenike. S jedne strane kvalitetniji, brži i jeftiniji razvoj i istraživanje te primjena novih tehnologija čine optimalan model istraživanja i razvoja, a s druge, vrlo kvalitetni znanstvenici u hrvatskim institutima imaju priliku biti prepoznati i odgovarajuće nagrađeni. ICT tehnologije su u svijetu inovacija segment koji ima brži i veći povrat investicija od ostalih područja inovativnosti. Čak su i ulaganja u ICT tehnologije relativno manja u odnosu na ostale tehnologije. Značaj Vidi e-novationa time je značajniji jer podržava i potiče inovacije u hrvatskoj ICT zajednici.


 

E-novation 2008
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
> Videogalerija
 
 
Kliknite kako biste skinuli knjigu najboljih (PDF) >>>
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2009 | Arhiva | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA