< povratak  
   
 
Nadan Vidošević
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore HGK
- suorganizacijski partner Vidi Web Top 100 natječaja
Prepoznavanje potreba za IKT-om

U sklopu zajedničkog projekta HGK-a i FER-a započinje razvoj novih usluga za promociju hrvatskog gospodarstva, a osnovna ideja je olakšati mogućnosti pronalaženja poslovnih partnera


Informacijsko komunikacijska tehnologija (IKT) je infrastrukturna podrška suvremenom društvu, stil života bez kojeg se više ne može. U hrvatskom IKT sektoru 2007. godine poslovalo je 2800 tvrtki s 29 019 zaposlenih, koji su ostvarili preko 33 milijardi kuna ukupnog prihoda.

Činjenica je i kako u Hrvatskoj ima premalo IT stručnjaka. U ovom trenutku nedostaju potrebni podaci za točnu procjenu koliko nam doista manjka radne snage u toj industriji, a posebice podaci o stvarnom broju stručnjaka u RH.

Prepoznavanje potreba za opsežnijim informacijama o proizvodima, a posebice uslugama koje naše tvrtke mogu ponuditi na tržištu i koje bi trebale značajnije proširiti skup informacija koje zainteresirani partneri mogu dobiti koristeći već postojeće servise Hrvatske gospodarske komore te prepoznavanje strateške važnosti povezivanja znanosti i gospodarstva spojili su HGK i FER u zajedničku incijativu. U sklopu zajedničkog projekta HGK-a i FER-a započinje razvoj novih usluga za promociju hrvatskog gospodarstva, a osnovna ideja je olakšati mogućnosti pronalaženja poslovnih partnera koji imaju tražene proizvode, nude tražene usluge ili imaju specifična znanja i intelektualno vlasništvo potrebno za poslovnu suradnju. Tijekom prve faze suradnje nove usluge bit će fokusirane na tvrtke iz IKT sektora jer se očekuje da su one najspremnije za primjenu novih servisa, a nakon toga se očekuje proširenje na ostale segmente gospodarstva. Kako bi se sustavno pomoglo razvoju informatičke industrije napravit će se kompetentna i egzaktna analiza postojećeg stanja, a nakon toga omogućiti dostupnost tih podataka svim subjektima zainteresiranim za poslovnu suradnju.

Kako bi se čim preciznije definiralo trenutno stanje ponude i potražnje, navedenim podacima dodat će se i evidencija ljudskih potencijala svake tvrtke, sa specifičnim stručnim znanjima. Rezultati tih aktivnosti pomoći će i u pružanju stvarne slike o potencijalima IKT sektora te dati podlogu za planiranje u visokoškolskom obrazovnom sustavu.

S obzirom na to da je odgovornost za prosperitet zemlje na svima nama, hvalevrijedan je Vidi Awards koji potiče, motivira i vrednuje postignuća ljudi koji rade u tom važnom segmentu IKT-aE-novation 2008
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
> Videogalerija
 
 
Kliknite kako biste skinuli knjigu najboljih (PDF) >>>
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2009 | Arhiva | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA