< povratak  
   
 
dr. sc. Mladen Žinić
ravnatelj Instituta Ruđer Bošković,
osnivač Vidi e-novation natječaja
Odgovornost za razvoj društva

Pored mogućnosti komercijalizacije intelektualnog vlasništva, jedan od bitnih ciljeva je i privlačenje interesa našeg gospodarstva za ulaganje u nove tehnologije


Institut Ruđer Bošković kao najveća multidisciplinarna istraživačka institucija u zemlji nalazi se u poziciji s izuzetnom odgovornošću. Iako nije uvijek iskazana eksplicitno, ta odgovornost implicitno podrazumijeva stvaranje svih bitnih uvjeta za razvoj društva temeljenog na znanju. Svi bitni segmenti, od obrazovanja stručnjaka za potrebe gospodarstva i visokog školstva, umrežavanja u međunarodno značajne istraživačke projekte, stvaranja vrhunskih znanstvenih rezultata i novog intelektualnog vlasništva, do transfera novih tehnologija u gospodarstvo, prepoznati su i strateški se paralelno razvijaju na Institutu.

Inovacijska komponenta na Institutu danas predstavlja dobro ugođen proces s kojim je upoznat svaki naš znanstvenik: od znanstvenog istraživanja, preko prepoznavanja interesantnog intelektualnog vlasništva, pa do njegove zaštite i prvih koraka u komercijalizaciji. Nakon nepune dvije godine, rezultati su vidljivi kroz portfelj tvrtke Ruđer inovacije d.o.o. koja je u vlasništvu Instituta. Pored mogućnosti komercijalizacije intelektualnog vlasništva na međunarodnom tržištu, jedan od bitnih ciljeva ovog procesa jest i privlačenje interesa našeg gospodarstva za ulaganje u nove tehnologije, ali i za razvoj novih tehnologija kroz nove zajedničke razvojno-istraživačke projekte. S ovim posljednjim, usprkos uloženom trudu, još uvijek ne možemo biti zadovoljni. Vidi e-novation nagradu prepoznali smo kao jedan od važnih elemenata za stvaranje šireg okružja i klime koja vrednuje i promovira znanje, inovativnost i poduzetnost, elemente koji čine temelj razvoja društva uopće. Ovogodišnji laureati najbolje pokazuju da ova nagrada već posjeduje jedinstvenu prepoznatljivost, te da je aktivan element za stvaranje pozitivne sprege između inovatora i potencijalnih investitora, odnosno korisnika novih tehnologija.


 

E-novation 2008
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
> Videogalerija
 
 
Kliknite kako biste skinuli knjigu najboljih (PDF) >>>
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2009 | Arhiva | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA