< povratak  
   
 
Robert Slavečki
Osnivač Vidi e-novation
i Vidi Web Top 100 natječaja
Više od nogometa

Vidi nagradama htjeli smo pokazati da Hrvatska ima što za ponuditi svijetu osim odličnih plaža i vrhunskih sportaša


Kada smo prije 10 godina po prvi puta u časopisu Vidi objavili popis 100 najboljih hrvatskih web stranica, bilo je to posebno vrijeme. S jedne strane, kasnih devedesetih svijet je prolazio kroz prvi veći internetski boom. S druge pak strane i šira hrvatska javnost i vodeći gospodarstvenici kao i politička elita ignorirali su tada u svijetu sve značajniji medij - www. Internet u Hrvatskoj bio je rezerviran isključivo za akademske institucije, studente i profesore tehnoloških fakulteta i informatičke zaljubljenike.

Sa željom da populariziramo internet i web u Hrvatskoj, u Vidiju smo se 2001. godine odlučili dodjelu Vidi Web Top 100 nagrada pretvoriti u glamurozan događaj koji će biti privlačan ne samo informatičarima već prvenstveno široj javnosti, vodećim hrvatskim gospodarstvenicima, političkoj eliti. Želja nam je bila privući pažnju najmasovnijih hrvatskih medija - nacionalnih televizija, dnevnih novina, političkih tjednika. Sve sa željom da širu javnost zainteresiramo za tu tehničku novotariju kojoj su na Zapadu mnogi predviđali da će ubrzo imati medijsku moć jaču negoli televizija. I uspjelo nam je. Neke od danas najuspješnijih hrvatskih web stranica doživjele su svoj veliki tržišni procvat upravo nakon što su dobile Vidi Web Top 100 zlatni Kiklop kipić, ili nakon što im je uručeno najviše hrvatsko internetsko priznanje koje smo osnovali zajedno sa uredom Predsjednika Vlade RH - Premijerova web nagrada. Na taj su način kroz naše natječaje na tržištu poletjele web stranice kao što su Adriatica.net, MojPosao.net, Coolinarika, Pliva Zdravlje, Vecernji.hr, Net.hr i brojne druge. Za naš se uspjeh prvenstveno moramo zahvaliti hrvatskoj javnosti koja je prihvatila naše poruke i zagrizla udicu, masovnim i stručnim medijima koji su naše poruke na izuzetno kvalitetan način komunicirali prema svojoj publici, te gospodarstvenicima pa i političarima koji su podržali ovaj natječaj - bilo novčano, bilo moralnom podrškom.

Na tsunamiju uspjeha Vidi Web Top 100 natječaja i snage Premijerove web nagrade, 2006. godine osnovali smo i posve novi natječaj i nagradu Vidi e-novation. S njom smo htjeli otići još tri koraka dalje i nagraditi one hrvatske inovativne informatičke i telekomunikacijske projekte koji su inovativni na svjetskoj razini i koji imaju veliki tržišni potencijal na najzahtjevnijim svjetskim tržištima. U samo dvije godine, Vidi e-novation uspio se etablirati kao najznačajniji i najprepoznatljiviji hrvatski visokotehnološki natječaj. Danas, zahvaljujući našoj upornosti, ali prije svega odličnim proizvodima izuzetno sposobnih i uspješnih hrvatskih kompanija, Vidi e-novation se može pohvaliti s nekoliko desetaka primjera nagrađenih projekata, koji su uspješno zaživjeli na tržištima kao što su Njemačka, Švicarska, SAD, Švedska, Finska, Japan... Mi u Vidiju, kao i naši ključni partneri koji nam pomažu u realizaciji Vidi Web Top 100, Vidi e-novation i Premijerove web nagrade, sigurni smo da upravo visoke tehnologije te ulaganje u internetsku, telekomunikacijsku i informatičku infrastrukturu mogu biti ključan temelj hrvatskoga gospodarskog rasta u narednih deset do dvadeset godina.

Važnost ICT-a za kompletno hrvatsko društvo posebno dolazi do izražaja u vremenima recesije i gospodarskog usporavanja kao što je ovo s kojim se suočavamo upravo ove i sljedeće godine. Iz tog razloga, ove godine formirali smo i posve novu nagradu ICT gold kojom želimo skrenuti dodatnu pažnju koliko je ulaganje u informatiku i telekomunikacije važno za cjelokupnu konkurentnost hrvatskog društva i gospodarstva na globalnom ekonomskom tržištu.

Uzbuđeni smo zbog sljedećih deset godina. Svi pokazatelji govore da će upravo naredno desetljeće donijeti nevjerojatne pomake na svjetskom ekonomskom planu - prije svega upravo zahvaljujući globalizaciji koja je velikom mjerom ostvarena upravo zahvaljujući internetu, e-mailu i webu.

Raduje nas i što će pametnom djetetu čija se majka odlučila kupiti notebook i broadband pristup internetu umjesto dobrih kopački, dresa i lopte, šanse za nevjerojatan svjetski uspjeh biti izjednačene sa onima djeteta koje danas polazi najbolje britanske privatne škole.

Tu pravednost i jednakost omogućuje upravo ICT. Sretni smo što smo dio te fenomenalne povijesne priče...


 

E-novation 2008
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
> Videogalerija
 
 
Kliknite kako biste skinuli knjigu najboljih (PDF) >>>
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2009 | Arhiva | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA