< povratak  
   
 
Ante Magzan
izvršni direktor za upravljanje
i razvoj sadržaja T-Coma
T-Com - glavni organizacijski partner i
suosnivač Vidi e-novation natječaja
i organizacijski partner
Inovacije kao temelj strategije

Problem na kojem bi cjelokupno društvo trebalo sustavno poraditi - investirati u inovacije jer su one dugoročno rješenje gospodarskog rasta zemlje


Vjerojatno nijedan dan ne prođe na kugli zemaljskoj, a da u nekom kutku, u Indiji, Kini, Americi ili možda Hrvatskoj, neki genijalac ne smišlja neku novu, inventivnu tehnologiju, uslugu, izum, o kojima javnost ništa ni ne sluti, a za desetak će godina vjerovati da je život bez njih nezamisliv. Tako je uostalom bilo i s internetom, bez kojega mnogi od nas više ne mogu ni zamisliti obavljanje svakodnevnih poslova, komunikaciju s prijateljima i informiranje o najnovijim događajima u svijetu i susjedstvu, a čije su širenje i ne tako davnih 70-ih bili u stanju predvidjeti samo rijetki vizionari.

„Za izum vam je potrebna samo dobra mašta i hrpa smeća“ rekao je genijalni izumitelj Thomas A. Edison, čije su riječi osobito poticajne u sredini poput naše, koja još uvijek nedovoljno cijeni ulogu inovacije. I ove je godine na Vidi e-novation natječaj prijavljen niz interesantnih radova iz raznih područja - od softvera i hardvera do industrijske automatizacije, no upoznali smo i drugu stranu stvarnosti, onu koja ilustrira poziciju mladog talenta izgubljenog u neadekvatnom sustavu. Osobito je dojmljiv bio studentski koncept robota za gašenje požara, međutim kako fakultet nije imao dovoljno sredstava da se nabavi materijal za slične eksperimente drugih studenata, robot je morao biti rastavljen nedugo prije samog žiriranja. Iako je riječ o pomalo tužnom primjeru, on izvrsno demonstrira onaj problem na kojem bi cjelokupno društvo i osobito predstavnici vlasti i moći, itekako trebali sustavno proraditi - investirati u inovacije jer su one dugoročno rješenje gospodarskog rasta zemlje. Najbolji dokaz toj tvrdnji daje primjer skandinavskih zemalja u kojima inovacija nije samo dio svakodnevnog života, nego temeljno mjesto nacionalne strategije koju država u potpunosti podržava, a cijelo društvo prihvaća bez predrasuda. Sudjelujući ove godine prvi put u radu Vidi e-novation žirija, sastavljenog od uistinu zanimljivih ljudi iz najrazličitijih područja djelovanja od znanstvene zajednice i medija, do biznisa i investitora, super mi je vidjeti da svoja kreativna rješenja na natječaj u najvećem broju prijavljuju mladi inovatori što ulijeva vjeru u svjetliju budućnost domaćeg gospodarstva. Naime, skeptici koji se pitaju zašto u doba krize uopće treba investirati u inovaciju, koja je ionako za mnoge apstraktan pojam, zaboravljaju da nepromišljena kratkoročna ušteda nerijetko dugoročno prijeti efektom bumeranga - izostankom konkurentnosti u vrijeme tehnološkog booma koji će sigurno doći prije ili kasnije.

Kod samih inovacija, mjesta za poboljšanje ipak još ima. Naime, ono što karakterizira dobar dio radova prijavljenih na natječaj jest neadekvatna prezentacija. Vjerujem da bi osim same tehnološke inovacije autori trebali uložiti dodatan napor u osmišljavanje promotivne strategije svojih proizvoda ukoliko ih žele učiniti konkurentnima na tržištu, osobito ako na umu imaju izlazak na međunarodnu pozornicu. Stara je vijest da proizvod ne prodaje samo njegov sadržaj, nego i forma. Osim toga, domaći bi inovatori trebali biti malo kreativniji i u što većoj mjeri usmjereniji na istraživanje potreba tržišta i na procjenu vrijednosti (najčešće, ali ne nužno financijske) koju bi inovacija trebala imati da bi ispunila očekivanja i zadovoljila interese potencijalnih investitora.

Vrijednost inovacije krije se ne samo u revolucionarnim izumima koji su promijenili svijet, nego i u svakodnevnim, malim stvarima koje nam čine poslovanje lakšim,a svakodnevni život kvalitetnijim. Vidi e-novation natječaj etablirao se kao odlična platforma za razvoj kreativnih rješenja potičući nadarene pojedince i tvrtke da svoje ideje još aktivnije plasiraju na tržište i na taj način utječu na svakodnevnicu svih nas.
E-novation 2008
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
> Videogalerija
 
 
Kliknite kako biste skinuli knjigu najboljih (PDF) >>>
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2009 | Arhiva | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA