< povratak  
   
 
mr. sc. Gordana Kovačević
Predsjednica
Ericssona Nikole Tesle Ericsson - partner osnivač Vidi e-novation natječaja
Privilegij i nadahnuće stvaranja moćnih tehnologija

Tehnologija sama po sebi ne bi mogla izazvati takvu revoluciju u organizmu kompanije da nije kumuliranog znanja o proizvodima, rješenjima i uslugama, poslovnim procesima te modelima rada koji postaju dostupni u realnom vremenu svim ljudima koji tehnologiju prihvate i koriste


Da je ICT glavni pokretač svjetske inovativnosti i produktivnosti znana je i često korištena činjenica, pa čak i u uvodnom tekstu ovogodišnjeg poziva časopisa Vidi za sudjelovanje kompanija za nagradu za inovacije u visokim tehnologijama ili za najbolju primjenu ICT tehnologije za unaprjeđenje poslovanja. Netko bi mogao reći da činjenicu o ICT-u kao temelju razvoja svih inovacija ovdje potenciram upravo zato jer je kompanija iz koje dolazim, Ericsson Nikola Tesla, najveći regionalni ICT centar i ujedno najveći hrvatski izvoznik znanja, i to u području visokih tehnologija. Međutim, teško je otvoriti temu važnosti ICT-ja za suvremeno gospodarstvo i svjetsku ekonomiju, a ne dotaknuti osnovne argumente koji idu u prilog zagovaranja razvoja i korištenja tehnologije za unaprjeđenje poslovnih procesa i „zdravlja“ kompanija. Točno je da vodim jednu stabilnu i uspješnu kompaniju koja ICT ne samo da proizvodi, pri čemu se misli na razvoj softverskih proizvoda i rješenja najviše razine složenosti, nego tu istu tehnologiju koristi svakodnevno u svim svojim aktivnostima. Upravo zato mislim da kao proizvođači i potrošači ICT tehnologije, rješenja i usluga možemo najbolje sagledati sve aspekte važnosti razvoja i korištenja svih modernih ICT proizvoda, procesa i alata koji su nam danas dostupni te njihovog utjecaja na uspješnost poslovanja.

I s jedne i druge strane dolazimo do sličnog zaključka - moderna ICT tehnologija uključuje razvojno orijentiranu strategiju, kompetentne ljude, njihovo kumulirano znanje o proizvodima i procesima, nove poslovne modele, sistemsku integraciju te inovativnost u svemu što rade. Nije riječ samo o pomodnim proizvodima koji se kupuju radi dojma, nego u prvom redu o snažnim alatima koji funkcijski i organizacijski povezuju sve naše procese i ljude, sve relevantne informacije uvijek čineći dostupnima za donošenje pravih odluka te su kvalitetna i brza podrška svakom poslu i svakom zaposleniku. Tehnologija sama po sebi ne bi mogla izazvati takvu revoluciju u kompanijskom organizmu da nije kumuliranog znanja o proizvodima, rješenjima i uslugama, poslovnim procesima te modelima rada koji postaju dostupni u realnom vremenu svim ljudima koji tehnologiju prihvate i koriste. To je gotovo nevjerojatan potencijal koji su kroz razvojno-istraživačke aktivnosti i druga ekspertna znanja ljudi tijekom vremena uložili u tehnologiju i sada uživaju blagodati svoje materijalne i intelektualne investicije. Kumulirano znanje upotrebom modernih ICT rješenja dobiva neslućene mogućnosti kreativnog korištenja i nadograđivanja što u svijetu brzih i čestih promjena predstavlja temelj na kojem se mogu ostvariti i najambiciozniji ciljevi.

Ovo vrijedi za sve subjekte, organizacije i poslove, bilo da je riječ o malim ili velikim, globalnim, regionalnim ili lokalno orijentiranim kompanijama pa i pojedincima. Gledano kroz povijest, ničim se ne može usporediti aktualna moć znanja koja je oslobođena upravo korištenjem suvremenih ICT tehnologija. Zbog toga smatram da je privilegij i veliko nadahnuće sudjelovati u stvaranju upravo tih moćnih tehnologija koje pomažu čovjeku i čine mu rad i život boljim i produktivnijim. I naravno, naše je zadovoljstvo tim veće kada na brojnim primjerima i svjetskim referencama možemo pokazati dojmljive i konkretne rezultate naših partnera, kupaca, dobavljača pa i šire društvene zajednice koji u svom poslovanju koriste upravo moderna ICT rješenja. Dakle, bez obzira s koje strane se nalazili - imali sreću stvarati tehnologiju ili ju samo koristiti - zaključak je isti - nema modernog i konkurentnog gospodarstva niti razvijenog društva bez razvoja i primjene modernih informacijsko komunikacijskih rješenja.


 

E-novation 2008
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
> Videogalerija
 
 
Kliknite kako biste skinuli knjigu najboljih (PDF) >>>
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2009 | Arhiva | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA