< povratak  
   
 
Dalibor Marijanović
Direktor poslovno-inovacijskog centra Hrvatske BICRO d.o.o. - strateški partner Vidi e-novation natječaja
Sinergijom potpora osigurati uspjeh inovativnih poduzeća

U ICT sektoru potrebno je od 5 do 7 godina da ideja završi u obliku proizvoda dok isti proces u bio-znanostima traje od 8 do 12 godina


Put od ideje do proizvoda na tržištu je kompleksan, dug i neizvjestan. Analize su pokazale da je u ICT sektoru potrebno od 5 do 7 godina da ideja završi u obliku proizvoda dok isti proces u bio-znanostima traje od 8 do 12 godina. Taj period pokriva istraživanje, razvoj i komercijalizaciju. Svaki proces je jednako bitan i traži adekvatnu infrastrukturnu i financijsku podršku. Tako, primjerice, u bioznanostima je potreban istraživačkorazvojni laboratorij u periodu istraživanja, poluindustrijski pogon u razvojnoj fazi, odnosno proizvodni pogon u fazi komercijalizacije.

Obzirom na neizvjesnost u fazi istraživanja i razvoja ulaže se sjemenski, odnosno rizični kapital, dok se u fazi komercijalizacije traži sekundarno financiranje kroz poslovne banke ili od prodaje proizvoda. Poslovno inovacijski centar Hrvatske - BICRO d.o.o. - pomaže u osiguravanju sjemenskog i rizičnog kapitala odnosno izgradnju tehnološke infrastrukture. Međutim, tu pomoć ne prestaje. Kreirali smo konzorcij s Hrvatskom gospodarskom komorom - Europsku poduzetničku mrežu - koji promovira koncept „nema pogrešnih vrata“ ("no wrong door“) za poduzetnika. Usko surađujemo s HBOR-om i HAMAG-om u osiguranju povoljnih kredita, faktoringa za izvoznike i drugih bitnih usluga koje pomažu poduzetnicima i komercijalizaciji proizvoda i unaprjeđenju proizvodnje. Konačno, jedino sinergijom potpora Vlade RH osigurava se optimalni uspjeh inovativnih tvrtki. Potrebne su sitne inovacije u administraciji koje osiguravaju uspjeh inovacija na tržištu.
E-novation 2008
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
> Videogalerija
 
 
Kliknite kako biste skinuli knjigu najboljih (PDF) >>>
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2009 | Arhiva | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA