< povratak  
     
 
Tomislav Kotnik
Osnivač Vidi e-novation
i Vidi Web Top 100 natječaja
10 godina bliže... boljem sutra

U međuvremenu, mnogi web projekti izrasli su u velike regionalne pothvate, a mnoge nagrađene inovacije uspjele su zaživjeti na svjetskom tržištu


Deset godina lijepi je broj, na koji se osvrćem sa zadovoljstvom brodograditelja nakon što završi svoj brod i preda ga moru na čuvanje. Čudesna je energija koju smo uložili, te broj tvrtki i pojedinaca koji su svojim radom podržali izbor za stotinu najboljih hrvatskih internetskih stranica, pa potom Premijerovu web nagradu te Vidi e-novation nagradu za tehnološke inovacije. Desetine hrvatskih redakcija, uglednih institucija, znanstvenika, gospodarstvenika i čak dva premijera, utkali su svoj, gotovo unikatni, doprinos u ovaj projekt kojemu je jedini cilj učiniti naše društvo naprednim i otvorenim svijetu.

Danas, kad prolazimo kroz proteklih 10 godina, vidimo koliko smo bili dobri u nagrađivanju jer su u međuvremenu mnogi web projekti izrasli u velike, čak i regionalne pothvate, a mnoge nagrađene inovacije uspjele su zaživjeti na svjetskom tržištu na kojem je konkurencija nemilosrdna. Današnje je svjetsko gospodarstvo u teškoj situaciji, u kojoj zapravo ima sjajnu priliku promijeniti sustav vrijednosti i učiniti ga održivim i korisnim većini, a ne manjini, kako je do sada bio slučaj. Internet je puno pomogao u razvoju potrošačkog društva, ali i općoj informiranosti ljudi i financijskim transakcijama koje se obavljaju putem interneta, pa je svjetska gospodarska kriza ovaj put brzo zahvatila cijeli svijet. Danas slušam da su povodom blagdana Dana zahvalnosti, koje američki narod slavi kao zahvalu indijanskom narodu koji je nesebično prehranio prve doseljenike, Amerikanci 300 godina kasnije putem interneta dodijelili siromašnim građanima kupone za milijune blagdanskih purica.

Dakle, gotovo možemo reći da se u suštini društvo kroz stoljeća nije promijenilo mnogo, jedino je internet pružio priliku za rušenje granica siromaštva pa je ono danas globalni problem. Danas je samo pitanje možemo li internet upregnuti u stvaranje boljeg društva, bolje raspodjele posla, bogatstava, može li Vidi e-novation natječaj pomoći izgradnji tehnoloških rješenja koje će očuvati planetu za buduće naraštaje, može li Hrvatska u tome biti među predvodnicima...

Odgovore ćemo doznati u godinama koje dolaze jer mi kao Vidi ne odustajemo od stvaranja boljeg društva u kojem živimo i koje ostavljamo svojoj djeci. Vjerujem da ćete nam se pridružiti kao i do sada. Uživajmo stoga zajedno u ovogodišnjim izabranicima onih na koje se trebamo osloniti na tome putu.


E-novation 2008
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
> Videogalerija
 
 
Kliknite kako biste skinuli knjigu najboljih (PDF) >>>
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2009 | Arhiva | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA