< povratak  
   
 
dr. sc. Mladen Žinić
ravnatelj Instituta Ruđer Bošković,
osnivač Vidi e-novation natječaja
ICT – ključ razvoja inovativnog društva

Inovativnost i inovacijska praksa moraju imati uređenu infrastrukturu i jasne i jednostavne procedure


Danas, kada smo na putu izgradnje društva utemeljenog na znanju, nezamislivo je govoriti o razvoju bez ICT tehnologije. Inovacije u tom području imaju ogroman utjecaj na dinamiku i kvalitetu razvoja u svim segmentima društva, posebice u gospodarstvu.

Institut Ruđer Bošković kao multidisciplinarno središte temeljnih istraživanja u područjima prirodnih znanosti, znanosti o životu i primijenjenih istraživanja, prepoznao je dodjelu Vidi e-novation nagrade kao događaj koji može značajno doprinijeti prepoznavanju i evaluaciji inovativnih ideja i njihovom transferu u gospodarstvo i druge segmente društva.

Ove godine obilježava se i 50. obljetnica razvoja prvog digitalnog računala u Hrvatskoj, koje je napravljeno u Institutu Ruđer Bošković, što dokazuje IRB-ovu tradiciju u ICT-u. U Ruđeru smo ponosni na činjenicu da smo suosnivač i partner u utemeljenju ove važne nagrade iz više razloga. Prvo, na Institutu se stvaraju nova znanja koja mogu s jedne strane postati temelj inovacija u ICT području, dok s druge strane ICT inovacije mogu značajno unaprijediti kvalitetu i efikasnost znanstvenog rada. Drugo, Ruđer je unazad nekoliko godina pokrenuo izgradnju niza infrastrukturnih komponenti koje služe za ostvarivanje programa „Hrvatska zemlja znanja“. Na tom tragu razvijamo i izgrađujemo najsuvremenije ICT tehnologije iz područja mrežnog računarstva za potrebe eScience tehnologija u suradnji s partnerima iz EU. Naš osnovni cilj je kroz e-novation nagrade promicati kulturu inovacija i komercijalizacije znanja i ukazati na njihovu iznimnu važnost.


 

E-novation 2007
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
 
 
Kliknite kako biste skinuli knjigu najboljih (PDF) >>>
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2009 | Arhiva | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA