< povratak  
   
 
mr. sc. Gordana Kovačević
Predsjednica
Ericssona Nikole Tesle Ericsson - partner osnivač Vidi e-novation natječaja
Fokus na inovacijama i visokim tehnologijama

Neupitno je da Hrvatska, ukoliko želi popraviti svoje mjesto na ljestvicama svjetske konkurentnosti, mora iskoristiti sve svoje prednosti kako bi dosegnula veću razinu konkurentnosti svoje industrije, a posebno u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija, kao prioritetnog sektora budućega strateškog razvoja cijele zemlje


S obzirom na strukturu našeg izvoza u kojoj je premalo konkurentnih proizvoda, rješenja i usluga te dominaciju roba iz radno intenzivnih industrijskih grana, izgleda da visoke tehnologije i inovacije u ovom trenutku nisu naša komparativna prednost.

S druge strane, nema dileme da su, recimo, informacijsko-komunikacijske tehnologije motor razvoja cijeloga gospodarstva te da korjenito mijenjaju društveni život. Međutim, da bi u tome bio uspješan, ICT mora i sam biti konkurentan i to ponajprije kroz fokusiranost na razvojno-istraživačke djelatnosti, rezultat, poslovnu izvrsnost te inovativnost u svim poslovnim procesima.

STo su, po mom mišljenju, osnovni elementi svekolike nacionalne platforme razvoja konkurentne Hrvatske, društva znanja, zemlje pametnih i stručnih, visokoobrazovanih ljudi, koji bez dileme pridonose konkurentnosti hrvatskog sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija te svijetu konkuriraju svojim znanjem, proizvodima, rješenjima i uslugama.

Upravo tragom takvoga strateškog promišljanja, smatram da inovativnost mora biti ugrađena u sve čime se bavimo. Moramo poticati unaprjeđenje poslovnih procesa, razvoj novih poslovnih modela, stvaranje novih proizvoda, rješenja i usluga više dodane vrijednosti te na brojne druge načine kreativno pridonositi poslovnom rastu i vizualizaciji onoga u čemu možemo konkurirati svijetu.

Ako je pak riječ o području visokih tehnologija, koje smatram prioritetnim sektorom, samo kompetentni, konkurentni i inovativni stručnjaci mogu osigurati uspjeh na svjetskom tržištu te konkretno pridonijeti našem željenom društvu znanja, ali i boljim gospodarskim pokazateljima.

Upravo zato u Hrvatskoj moramo stvoriti poticajno poslovno okruženje, u kom je neprestano učenje prirodan izbor i obveza svih subjekata u društvu, a korištenje suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija i sustava dio poslovne abecede.

Ugledajmo se u pozitivne primjere u našem okruženju – kompanija koju vodim, Ericsson Nikola Tesla, upravo je primjer kako ovo što govorim ima svoje konkretno utemeljenje u svakodnevnoj praksi i našim poslovnim rezultatima na domaćem tržištu te tridesetak inozemnih tržišta, kao i u izvozu znanja kroz korporaciju Ericsson i na cijeli svijet.

Ključ koji je nama pomogao da krenuvši od lokalne, preko regionalne, ostvarimo i globalnu prisutnost vezan je uz našu inovativnost i predvođenje u tehnologijama kroz primjenu, odnosno korištenje suvremenih tehnologija u našem svakodnevnom poslovanju. Konkurentnima nas čine i cjelovita komunikacijska rješenja kojima našim partnerima u zemlji i inozemstvu osiguravamo temelj za njihovu konkurentnost i poslovni rast. Slijedom takvoga pozitivnog iskustva, smatram da budući strateški razvoj Hrvatske mora uvažiti zahtjev za konkurentnom ICT industrijom s razvojno istraživačkim potencijalom koji generira nove ideje, proizvode, rješenja i usluge u području visokih tehnologija za svjetsko tržište. To vrijedi i za ostale dijelove gospodarstva – žele li biti konkurentne, kompanije moraju informacijskokomunikacijske tehnologije iskoristiti za unaprjeđenje svog poslovanja, a inovativnost svojih zaposlenika iskoristiti kao svoju komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju.


 

E-novation 2007
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
 
 
Kliknite kako biste skinuli knjigu najboljih (PDF) >>>
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2009 | Arhiva | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA