< povratak  
   
 
Jurica Prižmić
Direktor Sektora za korporativno upravljanje i IT podršku,
Dalekovod
Dalekovod - partner suosnivač Vidi e-novation natječaja
Preduvjeti veće inovativnosti

Poslovni svijet svjestan je da održiva konkurentna prednost svake pojedine tvrtke počiva na inovacijama


Kako bi se osigurala učinkovitost inovacijskih procesa, potrebno je međusobno uskladiti djelovanje između poslovnog sektora, znanstvenih institucija, institucija državne uprave i poduzetničkih inkubatora. Glavni problemi s kojima se tvrtke suočavaju su visoki troškovi inovacijskih aktivnosti, nedostatak izvora financiranja i nedovoljna podrška države.

Prema istraživanju Odjela za Inovacijski menadžment Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, hrvatske tvrtke inoviraju, ali zaostaju za EU. Nažalost, hrvatska industrija i znanost imaju malo toga za ponuditi jedna drugoj, zbog čega sami akteri u procesu inoviranja ne surađuju međusobno – a to je preduvjet za početak procesa. Poslovni sektor mora ulagati u istraživanje i razvoj kako bi dostigli razinu zemalja koje su posljednje ušle u EU. Veliki napredak bi se trebao postići i reformama u obrazovanju od čega zapravo sve i počinje. Jedan od načina je i doživotno učenje kojim se podiže i tržišna vrijednost samih zaposlenika.
Inoviranje je prirodan proces za svaku kompaniju bez obzira na posao kojim se bavi. Međutim, glavni preduvjeti koji omogućavaju inovacije su spremnost za preispitivanje starih i općeprihvaćenih uvjerenja, uključivanje svih zaposlenika u proces pronalaženja novih tržišta i odricanje od strategija utemeljenih na navikama. Drugim riječima, potrebno je stvoriti pozitivnu klimu unutar tvrtke koja će omogućiti inovativnost.

Tvrtka Dalekovod postoji već 58 godina i prepoznala je važnost i snagu IT tehnologije i uvođenje sustava praćenja poslovnih procesa te je prilagodila svoje poslovanje samome tržištu. Međutim, samo ulaganje u IT tehnologiju ne može poboljšati inovativnost. Naša vrijednost u odnosu na druge kompanije su naši zaposlenici. A smatramo da su ljudi ključ uspjeha i početak svake inovacije.
E-novation 2007
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
 
 
Kliknite kako biste skinuli knjigu najboljih (PDF) >>>
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2010 | E-novation 2009 | Arhiva | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA