< povratak  
   
 
dipl. ing. Katarina Matijević
Direktorica sektora Razvoj proizvoda, Podravka
Podravka - partner osnivač Vidi e-novation natjačaja
Inovacije i Podravka

Inovacije su danas imperativ, ali i težak zadatak, s obzirom na sve kraći životni ciklus proizvoda i velike tehnološke promjene


Jedan od najvećih razlikovnih faktora prehrambenih kompanija i ključni faktor uspjeha u današnjem, visoko konkurentnom okruženju, jest razvoj i uvođenje novih proizvoda na tržište. Inovacije su danas imperativ, ali i težak zadatak, s obzirom na sve kraći životni ciklus proizvoda, velike tehnološke promjene, i dinamične tržišne uvjete - neizvjesnost, odnosno rizik prihvaćanja novih proizvoda od strane potrošača. Podravka na ove izazove odgovara svojom organizacijom i strukturiranjem procesa, čime potiče stvaranje pozitivne i inovativne klime. Vjerojatno najpoznatiji primjer Podravkinih inovacija jest Vegeta, koju je izumio tim prof. Zlate Bartl. Podravka je inovativnost u stvaranju visokokvalitetnih proizvoda s markom, koji osvajaju povjerenje potrošača, postavila kao bitnu odrednicu uspjeha korporativne strategije i na njoj temelji svoj dugoročni rast. Dokaz su brojne ekstenzije u ključnim kategorijama - inovirani proizvodi (Vegeta), te potpuno nove kategorije (Čokolino Crunch, Čokolino namaz).

Inovacija je kompleksan i radno intenzivan proces, koji Podravka, između ostalog, potiče nagrađivanjem zaposlenika kompanije koji svojom idejom pridonesu poboljšanju procesa unutar kompanije (Pravilnik o poticanju razvoja inovativnosti i unapređenja poslovnih procesa). Uprava na ovaj način želi dodatno motivirati i one zaposlenike koji nisu izravno uključeni u inovacijski proces, da svojim idejama i inovativnošću doprinesu razvoju. Za efikasan i brz inovacijski proces, Podravka radi na unaprjeđenju IT sustava, kao podrške procesu i odlučivanju u inovacijskim projektima. Na strateškoj razini, Podravka aktivno upravlja razvojnim projektima: na tromjesečnoj razini računaju se pokazatelji uspješnosti proizvodnih inovacija.

E-novation 2006
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2008 | E-novation 2007 | E-novation 2006 | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA