< povratak  
   
 
dr. Hrvoje Prpić
direktor
Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske BICRO d.o.o..
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
BICRO - logistički partner Vidi e-novation natječaja
Ključ kompetitivnosti

Nove tehnologije stvaraju nove mogućnosti za kompanije i njhovu kompetitivnost na tržištu, koja se može ostvariti isključivo kroz inovaciju.


U svijetu globalne tržišne ekonomije prosperirati može samo ono gospodarstvo koje vrednuje znanje i inovacije te ulaže značajna sredstva u istraživanje i razvoj. Nove tehnologije stvaraju nove mogućnosti za kompanije i njihovu kompetitivnost na tržištu, koja se može ostvariti isključivo kroz inovaciju. Međutim, uspješna inovacija događa se samo onda kada dođe do podudarnosti novog tehnološkog rješenja i tržišnih potreba.

Većina inovacija i novih tehnoloških rješenja dolazi danas iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije, budući da je ova tehnološka revolucija u svojoj zreloj fazi. U razdobljima koja su pred nama, nova dostignuća pristizat će primarno iz područja biotehnologije koja već hvata komercijalni zamah, a potom iz nanotehnologije koja je još uvijek u početnoj, predkomercijalnoj fazi razvitka.
Tijekom razvoja tehnologijske revolucije, a posebice u njenim začetcima, dužnost je države da svojim strateškim odlukama i sredstvima javnog financiranja osigura preduvjete za razvojno-istraživačke aktivnosti inovativnih kompanija i znanstvenih institucija. Vlada Republike Hrvatske usvojila je 5. svibnja 2006. godine strateški dokument Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa "Znanstvena i tehnologijska politika Republike Hrvatske 2006. - 2010.", u kojem je predstavljena vizija razvoja sustava znanosti i tehnologije u Republici Hrvatskoj, na putu izgradnje Hrvatske u drustvo znanja.

Poslovno-inovacijski centar Hrvatske BICRO d.o.o. osnovala je Vlada RH 1998. godine, radi provedbe Vladinih programa podrske tehnološkom razvoju, kao središnju ustanovu za razvoj i unaprjeđenje inovacijskog i tehnologijskog sustava. Od 2007. godine BICRO d.o.o. će, uz već postojeći program RAZUM, provoditi i programe TEHCRO, VENCRO, IRCRO i KONCRO. Svrha ovih programa je financijska te konzultantska pomoć inovativnim kompanijama u predkomercijalnoj i komercijalnoj fazi, na njihovu dugotrajnom i kompleksnom putu razvoja od inovacije do tržišno konkurentnog proizvoda.

E-novation 2006
> Pobjednici
> Kako se ocjenjivalo
> Riječ partnera
> Fotogalerija
 
 

Početna stanica | E-novation info | Teslino jaje - nagrada | Prijave 2008 | E-novation 2007 | E-novation 2006 | VIDI

© 2010 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved
design by iDEA